Home » рецепти

Орехов пай

10 октомври 2010 No Comment

За 8 – 10 порции
Активно готвене : 40 минути
Общо време: 3 часа и половина

ПРОДУКТИ:
За тестото:

• 2 чаши брашно
• 2 супени лъжици захар
• 1 чаена лъжица сол
• 9 супени лъжица студено несолено масло , нарязано на кубчета
• 1 голямо яйце
• 3 до 5 с. лъжици студена вода
За плънката:
• 2 чаши брашно (ок. 227гр.)
• 2/3 чаша сметана
• ½ чаша вода
• 1 1/2 чаши + 2 с. л. Захар
• ½  парче несолено масло на малки кубчета Екипировка :
• Тава за тарт – 9 инча с махащо се дъно

Приготвяне тесто :
• Смесете заедно брашното, захарта и солта в голяма купа (или в процесор). Прибавете  маслото и смесете с пръсти или блендер докато сместа стане на бучки колкото грахово зърно. Разбийте с вилица яйцата с 3 лъжици студена вода и изсипете в сместа с брашното.
• Стиснете малко от тестото в шепа , ако не се държи задно добавете още студена вода , по 1 супена лъжица , и бъркайте.(не преработвайте тестото)
• Съберете тестото заедно със сладкарска шпатула ако имате и натиснете за да се получи 5 инчов диск. Увийте в найлоново пликче и оставете да престои поне 1 час.
Направа на тестена черупка :
Разточете тестото между два листа на 12 – инчови кръга (ако тестото по време на работа стане твърде меко за работа , оставете да изстине още 10 -15 минути). Сложете тестото във формата за тарт – пай (без пластмасовата опаковка- хартията), като притискате страните. Движете точилката над горния ръб за да премахнете излишното тесто ,след това натиснете страните за да покрие добре формата. Оставете до втвърдяване около 30 мин.
Направа на пълнежа и печене на пая :
• Разтлейте хартията за печене с фолио в тава и пуснете в средата на фурната. Предварително загрята на  220°C
• Леко поставете орехите върху хартията в тавата за около 5 минути. Преместете ги във купа и върнете тавата във фурната.
• Нагрейте сметаната в малка тенджера на средна температура.
• Прибавете вода и 1 ½ чаша захар до кипене в тежка тенджера на средна температура , бъркайте докато захарта се разтвори, след това премахнете останалите захарни кристали от страните със сладкарска четка потопена във студена вода.Варете , без  разбъркване , дигайте и развъртайте тигана от време на време докато карамела придобие равномерен кехлибарен цвят.
• Махнете от котлона и незабавно но бавно прибавете горещата сметана(ще има ужасно много балончета). Когато балончетата отшумят разбъркайте като прибавите орехите и маслото и гответе на средна температура , бъркайки 2 минути.
• Изсипете сместа във тарта  и поръсете с останалите 2 с. лъжици захар отгоре. Печете в хартия 25 минути (проверете пая след 15 минути и ако на места отгоре започва да става твърде тъмно сложете фолио.)
• Намалете фурната на 160°C и печете докато пълнежа не стане дълбоко златисто –кафяво ,а коричката златиста – 10-15 минути още (плънката може да се изсипи от ръбовете на места )
• Изстудете тарта във формата до топло, 30 -45 минути , след това го извадете от нея (не трябва да е изстинала напълно или ще залепне)  Сервира се топло или на стайна температура       

Comments are closed.