Home » Готварски терминологии, Речник

Глаголи свързани с действия

8 октомври 2010 No Comment
Add – Добавям

Аirdry– Суша по естествен начин, т.е на въздух;

Bake Blind (also Blind baking) – Термин, използван когато многослойно тесто, кори или тестената кора, се изпичат преди да се добави пълнежа

Baste – Поливам храната (месото) докато се пече, със соса в който се пече или друга течност, разтопена мазнина, вино или вода, за да се придаде цвят, аромат и се предпази от загаряне

Beat – Разбивам, избивам  (яйца, белтъци, смес и др.)

Blanch – Бланширам.

Blend – Смесвам

Braise – Приготвям с под капак, с малко количество течност;

Bread – Панирам;

Brining/curing/ – Мариноване,консервиране;

Broil – Пека на директен огън, например, чеверме, жар и т.н.;

Boil –  Варя;

Bone – Обезкостявам;

Brown – Да приготвяш/ обработваш на сравнително силен огън, за кратко време, за да се получи кафява коричка;

Bruise – Стривам, смачквам частично съставка, като подправка например, за да отдели аромат

Butterfly – Разрязвам и разтварям парче месо или риба, като страници на книга или криле на пеперуда.

Calibratе – Калибровам;

Carving – Декоративно рязане на плодове и зеленчуци;

Caramelise – Карамелизирам;

Chill – Охлаждам;

Chop – Нарязвам на ситно;

Churn – 1.Избивам мляко или сметана, за да получа масло; 2. Съд за избиване на масло

Clarify Пречиствам, избистрям;

Coatда покриеш („облечеш”) напълно с друг продукт или

Coddle Варя на бавен огън, под температурата на завиране

Combine – Комбинирам, смесвам два или повече продукта;

Congeal – Стягам се, желирам се, съсирвам се (за кръв)

CreamПравя на крем;

Crush – смачквам, сплесквам

Cube – Нарязвам на кубчета

Curdling – Процеса на образуване на бучки в течности (типично за сосове и по-течно тесто)

Cure – да обработиш, обикновено чрез осоляване, с цел консервиране. Често се добавят треви и подправки за допълнителен вкус

Cut – Режа

DeglazeДобавям течност съда, в който е печена или пържена храната, с цел разреждане на соковете и бързо приготвяне на сос за приготвеното

Degrease – Премахвам, събирам мазнината от повърхността на бульони, сосове, супи и т.н.

Deepfry – Пържа, като храната е изцяло потопена в мазнината

Deseed – Махам семките на плод или зеленчук

Dehydration – Дехидриране,сушене на твърд ,солиден продукт

Devein – Почиствам скарида. Обикновено, използвайки острието на нож и под течаща, студена вода

Dice Нарязвам на малки кубчета

Dilute – Разреждам;

Dip – да потопиш нещо бързо или за кратко, в течност;

Drain – Изцеждам;

Dredge – Покривам, поръсвам с брашно или захар

Dress – Подправям салата, добавям дресинг;

Dust – Поръсвам със прахообразна субстанция (напр. пудра захар)

Emulsify – Правя емулсия. Стабилно комбиниране на две течности, които принципно не се смесват добре – например олио и вода

Flake – Накъсвам с пръсти месо или риба по влакната, т.е по начина, по който то естествено се дели;

Flambé (Fr) – Фламбирам

Flavour (AmE Flavor) – Подправям; овкусявам, придавам допълнителен вкус;

Grate – Настъргвам;

Grind – Смилам, меля

Hack – Накълцвам със сатър на големи парчета, с големината на хапки.

Julienne – Нарязвам на тънки ивици

Lard – Шпиковам или увивам сухо месо със сланина

Кnead – Меся (тесто)

MashНамачквам докато храната не стане еднородна маса

Melt – Разтапям

Mince – накълцвам на ситно, обикновено, използвайки нож

Mix – Смесвам, миксирам;

PanFry – Пържа на тиган

Parboil – Варя до полуготовност

Pare –  Обелвам (тънко) плод или зеленчук

Pasteurise Пастьоризирам

Percolate – да прецедиш, прокараш вода или течност през пореста материя. Например, когато водата минава през смляното кафе, за да се получи напитката.

Pickle – да консервираш или мариноваш, най-често в вода, оцет и подправки;

Pit  –  Обезкостявам, махам костилки или семки.

Poach – Поширам. Деликатен начин на приготвяне на храна (особено риба и яйца без черупки), когато те са потопени във водата, без тя да завира

Potroast – Запичам месо, в малко количество мазнина, след което го завършвам в малко количество течност

Pound – Начуквам парчета месо с чървен чук или точилка, за да придобият една и съща дебелина

Preheat – Загрявам (фурна, тиган)

Preparе– Приготвям

Prick – Пробождам на няколко или много места; надрязвам

Process – Обработвам, приготвям

Processing – Приготвяне (на храната)

Purеe – Да направиш на пюре

Reduce – Редуцирам

Sample – Пробвам, опитвам; (n) Мостра

Sampling – Изпробване, опитване, тестване на част от по-голямо количество.

Saturate – Разтворям максимално колочество от нещо (обикн. сол) в вода, за да се получи разтвор

Sauté – Сотирам. Пържа с много малко мазнина на много силен огън;

Sear Запичам месо на силен огън, за да му запазя соковете

Season – Подправям, овкусявам, добавям подправки

Separate – (1) Пресечам се (обикн. мляко); (2) Разделям

Shred – Нарязвам на дълги и тесни парченца, по начин както се дялка дърво;

Shrink – Свивам се

Sift – Пресявам със сито

Simmer – Приготвям храна в течност, на много слаб огън, без тя да заври, така, че да се образуват само малки мехурчета

Skim – Обирам нежеланата пяна или мазнина от повърхността на супа, бульон и т.н.

Sliver – Нарязвам на ситни тресчици;

Smother – Готвя под капак, в малко количество течност или мазнина, на слаб огън

Soak – Накисвам;

Sprinkle – Поръсвам;

Solidify – Втвърдявам;

Steam – Приготвям на пара;

Steep – Настоявам чай, треви или подправки, за да извлека аромат и цвят

Stir – Разбърквам;

Stirfry – Пържа на силен огън в дълбок тиган, с малко мазнина;

Strain – Изцеждам, прецеждам;

Sweat Готвя с малко мазнина на слаб огън

Taste – Опитвам, пробвам вкуса на нещо

Temper – (1) Бавно и внимателно загрявм жълтъци с постепенно добавяне на малки количества сос и разбъркване (2) Процеса на загряване и последващо охлаждане на шоколада, като по този начин той е остава твърд при стайна температура

Testing – Тестване

Thicken – Сгъстявам (супа, сос и т.н.)

Toss – Разбъркване, смесване или миксиране с повдигащи и свалящи движения;
Transfer – Премествам, поставям на друго място;

Truss – Връзвам месо с канап или тел, за да запазя желаната форма по време на приготвяне

Whip – Избивам (за сметана);

Whisk – Избивам смес

Wrap – Опаковам, увивам;

Zest – Обелвам цветната част на кората на цитрусов плод, оставяйки бялата (горчива) час

Comments are closed.